Intieme kerstavond in Puerto Varas

Puerto Varas – Nadat de Chileense man met drugs in de bus is opgepakt, komen we eindelijk aan in Puerto Montt. Flinke wolken hangen boven de hoofden van Jillian, Javier en die van mij, zodra we zijn uitgestapt. Met Javier als ‘Captain Jack’ van de groep en met zijn rechterwijsvinger in de lucht, voelt hij waar de wind waait. Door de heftige wind die ons vertelt dat we verder moeten reizen, blijven we maar even in Puerto Montt. Eerst ontbijten we in een bescheiden houten cafétent met als eetspecialiteit küchen en tortas. Zo lopen we later naar een plek met houten huizen naast elkaar, gehouden door houten pilaren. Diverse soorten vis, kreeften en krabben kun je kopen of je loopt naar boven om direct je mond te voeren met zeevoedsel; dit is het visparadijs van Puerto Montt. Na onze machtige crabcake met lekkere witte wijn als unieke lunchcombi zoeken we de avontuur op in een andere stad. Vamos a Puerto Varas!

Na een zoektocht komen we terecht bij ‘Casa Margouya’ waar de Fransman Nico, de hostelbaas, ons ontvangt. In de ‘woonkamer’ hangt een relaxte sfeer, alsof je je eigen huis binnenstapt. Een knus hostel met een hangmat! In de vroege ochtend staan brood, jam, yogurt, muffins en bananen al te wachten op je. Naast Nico werkt ook Juan Pablo, de lieve en grote Argentijnse vent die op mannen valt en een raar zwarte krullende hangende hanenkam heeft, siert extra het hostel. Ik geniet volop van Puerto Varas en uiteindelijk wordt dit de plek waar we met zijn drieën plus vijftien anderen kerstavond gaan vieren. Deze avond wordt het grootst gevierd. Maar geen kerstboom, slechts drie opgehangen grote gouden strikken. Mariah Carey met haar ‘All I Want For Christmas’ heb ik op aanvraag één keer gehoord. Gelukkig is er YouTube en al zijn kerst clips.

De keuken van is zeer druk en het koken van de vele gerechten voor kerstavond heeft de temperatuur in die kamer zeer doen laten stijgen. Jillian en ik maken een groentestoof met parelcouscous. Ons kerstexperiment. Na enkele uren in de ‘sauna’ te hebben gestaan, is het gerecht klaar. Aan tafel! Een verzameling van guacamole met tacos, ceviche, braziliaanse bonen specialiteit, sauerkraut, garnalen en meer. Met bier, witte en rode wijnflessen, maar ook Chileense wonderen en zelfgemaakte Glühwein. Het eten, drinken, praten, gieren, lachen en brullen wordt milder als ik als één van de weinigen overblijf samen met Javier, Juan Pablo en een Fransman. Ik geef de die hards een knuffel en ik neem afscheid van Javier. Hij vertrekt met Jill op Eerste Kerstdag naar Bariloche, Argentinië. Mijn maag zit bomvol van de drank en het eten. In mijn bed beluister ik nog één keer het nachtegaalstemmetje van Mariah Carey, maar bij de eerste hoge noten van haar ben ik al in het verre dromenland.

Doris FurcicChili, Travel, Zuid-Amerika24 December 20120 comments0 casa margouya, chili, doris foetsie, doris furcic, el barista, hostelbaas, kuchen, nico, puerto montt, puerto varas, rondreis, tortas, zuid-amerika.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *